Vaikuttavuutta vastuullisilla hankinnoilla

Code of Conduct

Tavoitteenamme on tehdä vastuullisia hankintoja ja edistää koko arvoketjun vastuullisuutta. Tuomi noudattaa YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevia periaatteita, OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille sekä ILO:n sopimuksia työelämän perusoikeuksista. Lisäksi pyrimme vähentämään hankintojen ympäristövaikutuksia ja erityisesti niiden ilmastopäästöjä. Tuomen Code of Conduct on osana YTA- ja yhteishankintoja, sekä Tuomen omia hankintoja.

Tutustu Tuomen Code of Conductiin täällä.

Riskimaat ja -toimialat

Kiinnitämme hankinnoissamme erityisesti huomiota sosiaaliseen vastuullisuuteen, kun tuotteen valmistus tapahtuu riskimaassa tai kun kyseessä on riskitoimialaan liittyvä hankinta.

Riskimaaluokittelu perustuu Maailman pankin Wordwide Governance Indicatoreihin vuodelta 2023. Maailmanhallinnon indikaattoreita (WGI) on kuusi ulottuvuutta, jotka on määritelty Maailmanpankin toimesta:

1. Ääni ja vastuu (VA) – kuvastaa käsityksiä siitä, missä määrin maan kansalaiset voivat osallistua hallituksensa valintaan sekä ilmaisunvapautta, yhdistymisvapautta ja vapaata mediaa.

2. Poliittinen vakaus ja väkivallan/terrorismin puuttuminen (PV) – kuvastaa käsityksiä siitä, miten todennäköistä on, että hallitus destabilisoituu tai kaatuu perustuslainvastaisin tai väkivaltaisin keinoin, mukaan lukien poliittisesti motivoitu väkivalta ja terrorismi.

3. Hallituksen tehokkuus (GE) – kuvastaa käsityksiä julkisten palvelujen laadusta, virkamiehistön laadusta ja sen riippumattomuudesta poliittisista paineista, politiikkamuotoilun ja täytäntöönpanon laadusta sekä hallituksen sitoutumisen uskottavuudesta tällaisiin politiikkoihin.

4. Sääntelyn laatu (RQ) – kuvastaa käsityksiä hallituksen kyvystä muotoilla ja toteuttaa terveitä politiikkoja ja säännöksiä, jotka mahdollistavat ja edistävät yksityisen sektorin kehitystä.

5. Laki ja järjestys (RL) – kuvastaa käsityksiä siitä, missä määrin toimijoilla on luottamusta ja noudattavat yhteiskunnan sääntöjä, erityisesti sopimusten täytäntöönpanon laadusta, omaisuusoikeuksista, poliisista, tuomioistuimista sekä rikollisuuden ja väkivallan todennäköisyydestä.

6. Korruption torjunta (CC) – kuvastaa käsityksiä siitä, missä määrin julkista valtaa käytetään yksityiseen hyötyyn, mukaan lukien sekä pikkumainen että suurempi korruptio, sekä valtion eliitin ja yksityisten etujen ”valtaamista”.

Maa on luokiteltu riskimaaksi, jos ulottuvuuksien pyöristetty keskiarvo on 60 tai sen alle tai jos kolme tai useampi yksittäinen ulottuvuus on alle 60. Toimiala on luokiteltu riskitoimialaksi, mikäli siihen liittyy huomattavasti suurempi työperäisen hyväksikäytön riski. Listauksen riskimaista ja -toimialoista näet täällä.