Hankinta-asiantuntija: kyseenalaista ja kokeile

Julkaistu:

17.02.2022

Tuomen hankintapalvelut ovat viimeisen kahden vuoden aikana kasvaneet merkittävästi. Aloittaessani Tuomella, meitä hankinta-asiantuntijoita oli kaikkiaan viitisentoista. Nykyisellään hankintapalveluissa työskentelee viitisenkymmentä osaajaa, ja joukko kasvaa tasaisen vahvasti. Olen urallani uusien haasteiden edessä, mutta olen iloinen, että olen ehtinyt tutustua Tuomen tuoreimpiin tulokkaisiin. Heille – ja miksei muillekin – haluan nostaa omat kärkivinkkini julkisten hankintojen asiantuntijaksi kasvamisen polulla.

1. Kyseenalaista ja kokeile rohkeasti

Julkiset hankinnat kehittyy alana jatkuvasti. Se, miten aiemmin tehtiin, ei välttämättä ole se miten tänään kannattaa tehdä. Tuoreelle asiantuntijalle tämä on valtava etu, kun omat toimintatavat eivät ole ehtineet vielä urautua. Näin syntyy luonteva mahdollisuus kysyä, miksi toimitaan kuten toimitaan. Hyödynnä tätä! Kyseenalaista rohkeasti ja kehitä uusia, parempia tapoja tehdä. Hankintalaki asettaa reunaehdot, mutta niiden sisällä on liikkumavaraa, jonka mahdollisuudet avautuvat kokemuksen kertyessä. Jos jotain ei ole tehty aiemmin, näe tämä mahdollisuutena uhkan sijaan. Kun löydät hyviä käytäntöjä, jaa niitä avoimesti. On sekä hankintayksiköiden, tarjoajien kuin loppukäyttäjienkin etu, mitä fiksummin julkisia hankintoja tehdään.

Älä unohda kyseenalaistamista myöskään myöhemmin, kun kokemusta on jo karttunut. Omia ja organisaation toimintatapoja on tervettä tarkastella kriittisellä silmällä säännöllisesti. Näin olen toiminut myös matkallani Tuomessa; kun organisaatiokulttuuri on aidosti kehittämismyönteinen, luo se otollisen maaperän tuoda uusia ideoita esiin.

2. Ole armollinen itseäsi kohtaan

Onnittelut, olet valinnut ammatin, jossa et ole koskaan valmis, ja jossa sinun tulee hallita sekä laajoja kokonaisuuksia että lukuisia tärkeitä yksityiskohtia. Tämä on sekä rikkaus että riski. Rikkaus siinä mielessä, että opit jatkuvasti uutta ja pääset haastamaan itseäsi. Riski siinä mielessä, mikäli olet kovin vaativa itseäsi kohtaan. Täydellisyyden sijaan hankinta-asiantuntijalle tärkeämpää on kyky tunnistaa kriittiset pisteet, taito priorisoida ja sinnikkyys jatkaa eteenpäin virheistä tai haastavista tilanteista huolimatta.

Virheitä sattuu ja niistä oppii. Tämän lauseen lienee moni kuullut ja se on helppo allekirjoittaa – silloin kun se ei koske omia virheitä.Tuomella tekemistä ja kokeilemista tukemassa on vahva toimintakulttuuri, jonka turvin olen voinut etsiä uudenlaisia tulokulmia tekemiseeni. Toimiva ja turvallinen organisaatiokulttuuri ei kuitenkaan pelasta meitä sisäiseltä kriitikoltamme; kiinnitä siis huomiota siihen, onko sisäinen puheesi kannustavaa vai moittivaa. Ole kärsivällinen ja anna itsellesi aikaa oppia. Työura ei ole pikajuoksu vaan maraton.

3. Muista rentous ja yhdessä tekeminen

Vaikka hankinta-asiantuntijan työ on itsenäistä, sitä ei suinkaan tehdä yksin. Pääset tekemään yhteistyötä niin asiakkaiden, tarjoajien, kollegoiden kuin erilaisten erityisasiantuntijoidenkin kanssa. Hyödynnä heidän osaamistaan ja luo omalla toiminnallasi puitteet tulokselliselle mutta rennolle yhteistyölle. Hankinta voi olla aika heviä settiä ja prosessiin kuuluu luonnostaan välillä hyvinkin paineisia paikkoja, mutta se ei tarkoita, että työtä tulisi tehdä otsa kurtussa. Oma kokemukseni on, että hyvä ilmapiiri on yksi tärkein elementti innovaatioille ja onnistumisille.

Muista myös erilaiset verkostot, kuten esimerkiksi KEINO sekä Hankinta-Suomi. Mene rohkeasti näihin mukaan, mikäli se tuntuu omalta jutulta. Vaikuta ja innostu.

Edellä kuvatut asiat muotoutuvat ajan saatossa itsestäänselvyyksiksi. Välillä kaikista tärkeimmät asiat kuitenkin unohtuvat arjen oravanpyörässä – siksi kohdistankin vinkkini hankinta- tai sopimusteknisten yksityiskohtien sijaan hyvän hankinta-asiantuntijatyön peruselementteihin. Kaikesta muusta oppii käytännön tekemisen kautta, sekä koulutuksissa, (oman erityiskiitokseni haluan esittää Tuomen erinomaisille Ajankohtaista oikeuskäytäntöä -sparrailuhetkille!) ja mahtavien kollegoiden kanssa yhdessä sparraten. Näin on ainakin ollut omalla kohdallani.

Pauliina Hämäläinen TehtävänimikeViestintäpäällikkö

Pauliina Hämäläinen

Viestintäpäällikkö