Maailman vesipäivää vietetään 22.3.

Julkaistu:

22.03.2021

Meillä Tuomessa toimii aktiivisesti Ekotukitiimi, tehtävänämme on edistää ympäristöasioiden huomioimista työpaikoilla osana arkea. Tänään 22.3. vietämme Maailman vesipäivää, vesipäivän tärkeys korostuu entisestään maailmanlaajuisen pandemian keskellä. Käsien pesu saippulla ja puhtaalla vedellä on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Vedestä ei ole Suomessa pulaa – ainakaan toistaiseksi. Kulutammekin vettä huoletta: suomalainen käyttää vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa, siis noin 56 000 litraa vuodessa. Yhteensä koko Suomessa vettä kuluu vuositasolla yli 300 miljardia litraa.

Tärkein tekijä vedenkulutuksen kannalta olet sinä itse. Kiinnittämällä huomiota omaan vedenkäyttöösi voit vaikuttaa huomattavasti käyttämäsi veden määrään. Siinä samalla voit säästää selvää rahaa, sillä vesi ei ole ilmaista ja veden mukana kuluu myös energiaa. Myös luonto kiittää säästeliästä vedenkäyttäjää.

  • Suihku on kodin suurin vesijuoppo ja energiasyöppö. Jos suihkuttelet päivittäin kymmenen minuutin sijasta vain viisi minuuttia, säästät vuodessa jopa 22 tuhatta litraa vettä.
  • Hampaiden pesuun kuluu keskimäärin 19 litraa puhdasta juomavettä, jos veden jättää valumaan harjaamisen ajaksi. Vuodessa tämä tekee yhteensä 13,8 tuhatta litraa.
  • Veden kulutukseen voi kiinnittää huomiota valitsemalla tuotteita joilla on alhainen vesijalanjälki. Ruoanlaitossa voi esimerkiksi käyttää kotimaisia tuotteita, suosia kauden vihanneksia ja välttää ruokahävikkiä.
  • Suosi täysiä astian- ja pyykinpesukoneita. Vajaatäyttöisinä vettä menee hukkaan.
  • Säilytä vesikannua jääkaapissa, ettei sinun tarvitse valuttaa vettä saadaksesi mahdollisimman kylmää juomavettä.

Tuomen Ekotukitiimi on mukana vedenkulutuksen säästötalkoissa – Olethan sinäkin!